Vaartochten met de Gentse Barge

Avondprogramma

Diner cruise op de Leie met de Gentse Barge!

Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_0


Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_1

Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_2Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_3Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_4Vaartochten-met-de-Gentse-Barge_5

Een 3 uur durende diner cruise op de Leie vanuit Gent centrum naar Latem aan boord van de Barge.

Onthaal door onze gids(en) op een door U bepaalde locatie in het centrum van Gent (parking, hotel,...). We starten de avond met een begeleide wandeling gedurende een uur doorheen de stad van Keizer Karel met onze privé gids(en). Hierbij wandelen we voorbij de belangrijkste bezienswaardigheden (naar gelang het startpunt kan de route gewijzigd worden): Vrijdagmarkt met standbeeld van Jacob Van Artevelde, Groentemarkt, St Baafskathedaal, St Michielsbrug, Gras- en Korenlei, Veldstraat, Kouter,... .

We eindigen onze wandeling bij de 'Gentse Barge', gelegen aan het Koophandelsplein.

In het midden van de jaren negentig namen wijlen Kapitein Andre De Wilde en Walter De Buck het initiatief om hun gemeenschappelijke droom te verwezenlijken: 'opnieuw een Barge op de Gentse wateren'. Het was de gedrevenheid van Kapitein Andre De Wilde die ervoor zorgde dat dit project de wind in de zeilen kreeg. In 1999 werd het startsein gegeven voor de bouw van De Gentse Barge, waardoor het meest prestigieuze werklozenproject in Vlaanderen gerealiseerd werd. Door een unieke samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en VDAB zorgde het project 'De Gentse Barge' ervoor dat de cursisten van het Beeldhouwerscollectief Loods 13 (Gent) en De Steenschuit (Boom) op een zinvolle manier ervaring opdeden en herscholing kregen. Helaas mocht Kapitein Andre De Wilde (+2002) zelf de tewaterlating en inhuldiging van zijn geesteskind niet meer beleven. Door de Gentse Barge naar hem te noemen, brengt de RVB van De Gentse Barge een blijvende hulde aan zijn diep betreurde roerganger.

Het sociaal, historisch en maatschappelijk project "De Gentse Barge" is een uniek concept waarbij op een ambachtelijke wijze een Gents historisch schip uit de 18de eeuw werd nagebouwd. De Barge was een platte trekschuit die sinds de 17de eeuw door de Staten van Vlaanderen op de Brugse Vaart werd ingezet om personen en goederen te vervoeren tussen Gent en Brugge. Gedurende ongeveer 200 jaar werd via de Barge de vaste dienst tussen Gent en Brugge verzekerd. De exploitatie van de Barge gebeurde op basis van een soort pachtrecht, verworven na een openbare aanbesteding.

Het schip was prestigieus ingericht en verwierf tijdens zijn bestaan naam en faam door zijn comfortabele reizen en culinaire geneugten. De Barge vervoerde koningen, keizers, hertogen en andere notabelen en vervulde zo een echte ambassadeursrol. In de 19de eeuw kreeg de Barge steeds meer concurrentie van diligences, de ijzeren stoomboot en de eerste treinen waardoor de officiële Bargedienst stop werd gezet in 1839. De laatste Barge was met een triestig lot bezegeld: ze werd in 1908 verkocht als brandhout.

We varen de Leie af richting Deurle en terug gedurende een 3tal uur.Tijdens de vaart genieten we van de prachtige natuur en een heerlijk diner.

3 gangen menu inclusief aperitief met hapjes, aangepaste wijnen, mineraal water en koffie.

Menuvoorbeeld

Aperitief Cava vergezeld van twee hapjes:

Gefrituurde tongreepjes met huisbereide tartaar

Foie gras met mango chutney

****

Handgerolde tabouleh, krokante groentjes, spicy scampi en curry yoghurt dressing

of

Risotto met tuinbonen, parmezaan, rucola slaatje en pesto

****

Gebakken zeebaars, pommes ducasse en zuiderse ratatouille

of

Kalfsrugfilet met aardappelgratin, jonge wortelen, sausje van noilly prat en muscaat druif

****

Moelleux au chocolat met pistachio's

Info

Minimum aantal deelnemers

25

Maximum aantal deelnemers

45

Duur

5u

Opmerkingen