Fietsen in Ieper - Volledige dag

Fietsarrangementen

Fietsen in Ieper en omgeving dag programma’s

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_0


Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_1

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_2

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_3

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_4

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_5

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_6

Fietsen-in-Ieper-Volledige-dag_7

 Een aantal programma voorstellen voor een volledige dag:

Grote Oorlog in 10 Hoofdstukken (47km)

Hoe kon zo’n vreselijke oorlog ooit uitbreken en vooral, zolang duren en zoveel slachtoffers maken. Hoe veranderde het mooie middeleeuwse Ieper in een heuse spookstad? Wat was het lot de burgerbevolking in de Westhoek tussen 1914 en 1918 vreselijk gezind! Hoe diep zat de schrik er in toen de Duitsers kwamen opzetten? De oorlog in de loopgraven, de Vier grote veldslagen rond Ieper, de gasaanvallen, de grote Mijnexplosies van 7 juni 1917, de wreedheid én zinloosheid van ‘Passchendale 1917’... Stuk voor stuk komen deze aspecten van de Eerste Wereldoorlog visueel aan bod tijdens deze boeiende fietstocht. Ten slotte komen we terug aan in het hart van de nu herrezen middeleeuwse stad. De kathedraal en het ‘Lapidarium’, als stille getuigen en tegelijk ook de inspiratie voor de nieuwe roeping die Ieper kreeg: vredesstad worden en op die manier een bijdrage leveren tot de broederlijkheid onder alle volkeren.

Land van Talbot & St.-Sixtus, voorbij de frontlinie (54 km)

Achter de bekende frontlinie ligt een wonderlijk landschap verborgen. Het brengt ons tot in Poperinge, destijds een van twee nooit bezette Belgische steden tijdens WO I. Poperinge als hersteloord voor de geteisterde frontsoldaten van de geallieerde troepen. Een laatste oase van amusement vooraleer (opnieuw) de verschrikkingen van de loopgraven tegemoet te lopen. Talbot House was de Britse incorporatie van typisch Engelse cultuur en entertainment in het hart van de bier- of liever hoppe-hoofdstad. De abdij van St.-Sixtus, amper 5 km verderop, is gekend voor zijn wereldvermaarde trappistenbier. Een tussenstop geldt als vanzelfsprekend (indien op een sluitingsdag kiezen we voor volwaardig alternatief). Deze tocht kan zowel vanuit Ieper als Poperinge worden aangevangen. Hoedanook volgen we zeer historisch getrouw de route naar en van het front. Lijssenthoek, grootste niet op het front gelegen begraafplaats (zie: hospitaal-ligging toen), springt er uit. Verder komen we via ‘the Huts’ in Dikkebus bij het ‘Duitse’ Bayern Wald, Bedford House Cemetery, Spoilbank Cemetery, Hedge Row Cemetery, Hill 60 en de Caterpillar, Hill 62... Tot slot is er de John McCrae site (Essex Farm) waar het In Flanders Fields voor altijd weergalmt tegen de kanaaldijk.

Fiets- & Bier-toer (30 – 50 km)

Een bijzonder aardige combinatie van fietsinspanning en genieten van de beste Belgische bieren! Als dat geen uitstekend idée is voor een daguitstap. Met mate drinken is natuurlijk aangewezen tijdens deze heerlijke fietstrip die Ieper met de St.-Sixtusabdij verbindt. Onderweg nemen tijd en aandacht voor de wonderlijke brouwproducten die lokale biermeesters tot stand brengen. Lokale cafeetjes waar de hopgeur nog zichtbaar aanwezig is worden in dit fietsprogramma opgenomen. In combinatie met andere streekdelicatessen (kaas, bereide vleesgerechten) komen deze topbieren nog beter tot hun recht. Voordien is het een kwestie van kiezen tussen 30 km of 50 km. Langs deze wegen komt dan weer de historische last van het oorlogsverleden aan de oppervlakte. Dat is nu eenmaal inherent aan het landschap in ‘Flanders Fields’. Eindigen doen we ofwel in een lokale huisbrouwerij (bv. de Kazematten onder de middeleeuwse vestingen waar het huisbier Wiper’s Times net als St.-Bernardus voor een kwaliteitsvolle afdronk zorgt. Een andere optie is volwaardig gastronomisch tafelen in een pittoresk restaurant, zoals dat van voormalig profwielrenner Dirk Ghyselinck: ‘In de Zon’ op de flanken van Scherpeberg waar overigens een heuse wijngaard gevestigd is. Wie weet volgt een Fiets- & Wijntoer wel? Het interieur uit grootmoeders tijd gecombineerd met boeiende wielerlegendes is het toetje op een uitstekende maaltijd!

Verhaal van de Mijnenexplosies tijdens de Slag om Mesen van 7 juni 1917 (75 km)

Een gewaarschuwd man is er tien waard als je kiest voor deze prachtige fietstoer. De complete versie bevat inderdaad de beklimming van de Kemmelberg, Vlaanderens hoogste bult zeg maar. Wie zich als gewone toerfietser toch liever niet in die kasseien verslikt, kan weliswaar van een afsteekmogelijkheid gebruik maken. Met de koersfiets is de Kemmel dan weer een must. Eerder verlieten we Ieper langs de door oorlogspastoor Achiel Vanwalleghem beschreven plaatsen en verhalen (o.m. over executies van ‘eigen’ soldaten). Na Kemmel gaat het in gestrekte draf naar de Franse grens. Ploegsteert en zijn imposante Memorial (ook daar maandelijkse Last Post) is het sein voor een slingerende terugtocht over de zogenaamde Messines Ridge. We staan ook stil bij het fameuze Kerst bestand en bij de cartoons van de grommende Old Bill. Maar een keer Mesen in zicht lijkt het alsof de huidige lieflijke stilte voortdurend weer kan worden opgeschrikt door die 22 geplaatste ondergrondse dynamietladingen. Via Mesen en de Spanbroekmolen (nu Pool of Peace, maar wat een vreselijk verhaal daar) komen we uiteindelijk aan Hill 60. Waar Australiërs de hoofdrol toebedeeld kregen. Diepmenselijke verhalen overtreffen welhaast de knallende decibels die daar ooit uit de diepe aarde zijn opgestegen.

Flanders Mountains Tour (100 km – bij voorkeur met racefietsen)

In Flanders Fields, dat laat een grotendeels vlak landschap vermoeden. Hoewel, de Ieperboog (Ypres Salient) is juist door die welvende glooiing in het landschap van enorm militair belang geweest. En dan, de steven wendend naar de grens met Frankrijk toe, rijzen vier, vijf met bomen begroeide ‘bergen’ op als lokale reuzen die mijlenver in de omtrek alle aandacht opeisen. Deze ‘bergen’ vormen de uitdaging voor een Flanders Mountains Tour over 100 km met 1200 hoogtemeters. Niet voor doetjes deze tocht, al kunnen we desgewenst geregeld rond de ‘toppen’ afsnijden, zodat de meer bezadigde fietser toch van dit landschap kan proeven en genieten. De Kemmelberg (pas helemaal op het einde!) wordt voorafgegaan door een waaier van andere ‘bergen’, zoals ze in de lokale omgangstaal altijd wel met dat epitheton ornans warden bedeeld. Schilderachtige namen zoals de ‘Schomminkel- of Sulferberg’ die worden afgewisseld met meer klassieke namen als de Rode- en de Zwarteberg. Het Frans-Vlaamse ommetje over de Catsberg is bijzonder schilderachtig. En voor de die hards is er de mogelijke uitbreiding met de Casselberg, die langs verschillende kanten kan worden beklommen (+40 km).

Info

Minimum aantal

10

Maximum aantal

50

Duur

approximate 8 hours

Opmerkingen

bovenstaande trajecten zijn ook mogelijk met professionele racefietsen