Gent veelzijdig en authentiek

Excursie

Gent: veelzijdig en authentiek

Gent-veelzijdig-en-authentiek_0


Gent-veelzijdig-en-authentiek_1Gent-veelzijdig-en-authentiek_2Gent-veelzijdig-en-authentiek_3Gent-veelzijdig-en-authentiek_4

Gent, gelegen op de plaats waar de rivieren Schelde en Leie samenvloeien is een veelzijdige stad die onder meer door National Geographic Travel uitgeroepen is tot de derde meest authentieke stad wereldwijd.

Voormiddag:

We vangen de dag aan met een transfer per boot van de Bijloke kaai (busparking) naar het historische centrum van Gent ook wel de stad van de stroppendragers of “stropkes” genoemd. We starten ons bezoek aan Gent met een wandeling langs de schilderachtige Graslei en Korenlei. De Graslei is zonder twijfel één van de mooiste historische straten van Gent, gelegen tussen de Grasbrug en de St. Michielsbrug en is bekend om zijn fraaie gevels van de talrijke gildehuizen die langs deze kade gebouwd zijn. Aan de overzijde, de linkeroever, ligt de historische Korenlei. Vanop de St. Michielsbrug hebben we een prachtig zicht op de 3 torens van Gent: de St. Niklaas kerk, het Belfort en de St. Baafs kathedraal.

Via de Korenmarkt wandelen we richting St. Baafs kathedraal. Onderweg maken we een stop aan onder meer de St. Niklaas kerk en het indrukwekkende Belfort en Lakenhalle (beschermd door de Unesco als werelderfgoed).

De St. Baafs kathedraal is één van de top bezienswaardigheden en herbergt onder meer het beroemde schilderij “De Aanbidding van het Lam Gods” van de gebroeders Van Eyck. Na dit bezoek gaat het verder richting Vrijdagsmarkt. Eén van de meest in het oog springende historische gebouwen in Gent die we onderweg voorbij wandelen is zonder twijfel het Gentse stadhuis dat gebouwd is in een mengelmoes van bouwstijlen gaande van late gotiek tot renaissance. Op de Vrijdagsmarkt waakt Jacob van Artevelde nog steeds over het lot en wedevaren van de Gentenaar. We wandelen verder langs de Dulle Griet, 15de eeuwse bombarde (kanon) en steken de Leie over. Even verderop maken we een stop op de binnenkoer van het Huis Van Alijn waar het museum voor Volkskunde gevestigd is. Dit prachtige pand is gelegen in het Patershol, één van de meest authentieke middeleeuwse wijken van de stad. We maken een wandeling door de smalle straatjes en steegjes van deze unieke volkswijk en bereiken vervolgens het Gravensteen. Deze 12de eeuwse burcht prijkt in het midden van de stad en domineert de omgeving. Oorspronkelijk was het kasteel gebouwd als residentie voor de Graaf van Vlaanderen en later door de eeuwen heen verkreeg het nieuwe functies en deed het onder meer dienst als gerechtsgebouw en gevangenis.

Via het Sint Veerleplein en de Oude Vismarkt wandelen we terug richting Korenlei. Voor de lunch maken we een 40 minuten durende rondvaart op de Gentse binnenwateren met een aperitief aan boord.

Lunch in een restaurant gelegen langs de Graslei (3 gangen streekmenu, drankjes niet inbegrepen)

Voorbeeldmenu:

Kaaskroketjes

****

Gentse waterzooi van kip

****

Vanille ijs met warme chocolade saus

Namiddag:

Na de lunch verlaten we het centrum (transfer opnieuw per boot) van de stad en bezoeken we het (recent vernieuwde) Museum voor Schone Kunsten (MSK) en het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK). Beide musea liggen tegenover elkaar. Een schitterende confrontatie tussen oud en nieuw.

Het MSK biedt een overzicht van Vlaamse kunst van de Middeleeuwen tot en met de eerste helft van de 20e eeuw en herbergt topwerken van onder meer Jeroen Bosch, Rubens, Ensor, Magritte en veel werken van kunstenaars die gerekend worden tot de Latemse groep, ook wel de "Latemse School" genoemd. Het SMAK biedt enerzijds een vaste collectie aan, maar er is ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. De werken zijn confronterend, soms prikkelend, origineel en gedurfd.

Info

Minimum aantal deelnemers

15

Maximum aantal deelnemers

Onbeperkt

Duur

8u

Opmerkingen