Cultuur aan zee per spoor

Excursie

Cultuur aan zee per spoor...!

Cultuur-aan-zee-per-spoor_0


Cultuur-aan-zee-per-spoor_1Cultuur-aan-zee-per-spoor_2Cultuur-aan-zee-per-spoor_3Cultuur-aan-zee-per-spoor_4

Een verkenning van de Belgische kust per historische tram van De Panne tot Knokke!

09H45 Onthaal van de groep aan de tram stelplaats in De Panne. Kort bezoek aan de stelplaats (15 minuten) en vervolgens rit per historische tram naar Koksijde.

10H30 Bezoek aan het Paul Delvaux Museum in Koksijde met locale gids. Het museum Paul Delvaux, ondergebracht in het idyllische decor van 'Het Vlierhof' en genoemd naar de wereldvermaarde meester Paul Delvaux (1897-1994), opende in 1982 zijn deuren en geeft een beknopt overzicht van de verzameling van de Stichting Paul Delvaux. Een bezoek aan het museum Paul Delvaux is een ervaring op zich: ze dompelt de bezoeker onder in de eigen leefwereld van deze boeiende kunstenaar. Nergens ter wereld bracht men immers zoveel werken van 's werelds bekendste 20ste eeuw, surrealistische schilder samen. Aan de hand van een unieke verzameling schilderijen, objecten, e.a. worden het leven en de evolutie van het werk van Paul Delvaux in een intieme kader geïllustreerd. Persoonlijk bezittingen en dierbare souvenirs wisselen hier af met de grootste meesterwerken. Delvaux' bewondering voor de vrouw en het weemoedig verlangen naar treinen en stations dat zijn werk kenmerkt, komen in dit museum ruim aan bod. Die nimmer aflatende passie voor het spoor komt tot uiting in de talrijke maquettes van trams en treinen die men er aantreft en die in opdracht van de kunstenaar zelf werden vervaardigd.

We blijven bij het thema treinen en sporen voor het verdere verloop van het programma. Na het bezoek aan het Paul Delvaux museum wandelen we naar de tramhalte (20') en sporen we verder langs de kustlijn richting Knokke.

We rijden langs onder meer Nieuwpoort en het Koning Albert I monument en het indrukwekkende sluizencomplex. Onderweg verschaft onze gids een woordje uitleg van deze boeiende vissershaven en de belangrijke rol die de sluizen speelden gedurende Wereldoorlog I.

Een broodjeslunch wordt aan boord voorzien (upgrade is mogelijk):

Assortiment van harde en zachte broodjes

Beleg: Kaas, ham, gerookte zalm, serranoham, prepare, krab sla, brie

Rauwkostslaatje (sla, tomaat, wortel, komkommer, radijs, enz...)

Pastasalade met zongedroogde tomaten

Boter, choco, confituur

Witte en rode wijn, vruchtensap, koffie

Onze volgende stop is Oostende waar we omstreeks 13H00 aankomen. Onder leiding van onze gids maken we een 2 uur durende wandeling doorheen deze boeiende badplaats. We wandelen ondermeer langs de jachthaven, de Visserskaai, De Koninklijke Gaanderijen,... en eindigen onze rondleiding met een bezoek aan het James Ensor huis. Dit huis waar James Ensor vanaf 1917 woonde, roept op suggestieve wijze de leefwereld van James Ensor (1860-1949) op. Hij wordt door velen beschouwd als een van de belangrijkste vernieuwers van de moderne kunst in België...

We laten Oostende achter ons en sporen verder naar de badplaats De Haan . De Haan is een aangename badplaats waar nagenoeg alle gebouwen dateren uit de Belle Epoque periode (eind 19de - begin 20ste eeuw). Ook Koning Leopold II was nauw betrokken bij de bloei van deze badstad en beroemdheden zoals Einstein vertoefden er.

Na De Haan sporen we richting eindpunt en stelplaats van de historische tram: station Knokke. Aankomst in Knokke omstreeks 17H00/17H30.

Opties:

  • Indien aankomst per eigen wagen kunnen wij een transfer per bus organiseren naar de plaats van vertrek (De Panne)
  • Diner in Knokke of een andere badplaats

 

Info

Minimum aantal deelnemers

15

Maximum aantal deelnemers

50

Duur

8u

Opmerkingen